Görüntüleme
Teşhis ve tanıda bir diğer önemli araç ta görüntüleme sistemleridir.
Hastanemizde/Kliniğimizde ultrasonografi, röntgen, tomografi üniteleri ile görüntüleme yapılabilmektedir.
Ultrasonografi
Ultrasonografik görüntüleme yöntemi karaciğer, safra kesesi ve yolları, mide ve barsaklar, böbrekler idrar kesesi ve yolları, rahim gibi karın içi organların yanı sıra tendon tiroid bezi gibi diğer yumuşak dokuları görüntüleme yöntemidir.
Ultrasonografi, organların anatomik yapısı hakkında bizlere bilgi verir. Organlarda var olabilecek anomali veya bozukluk hakkında önemli bilgiler alabiliriz. Çok sık karşılaştığımız vakalar olan tümör ve kistlerin teşhisinde önemli bir yer tutar.
Ultrason cihazı radyasyon içermez, gebelikte kullanımı güvenlidir.
Röntgen
Röntgen, canlı vücudundaki yapıların, özellikle de kemiklerin, X ışınları (röntgen ışınları) kullanılarak görüntülenmesine verilen isimdir. Veteriner Tıpta kullanılan en önemli tanı yöntemlerindendir biri olan röntgen, dokularda gözle görülmeyen sorunların teşhisi için kullanılır. Dokulardan geçerek dokunun sertliğine ya da yumuşaklığına göre bazı gölgeler oluşur. Bundan faydalanılarak gözle görülmeyen dokuların durumunu göstererek teşhis konmasını sağlar.
İki şekilde rötgen uygulaması yapıyoruz:
* Özel; indirekt (ilaçlı)
* Direkt (normal)Röntgen ile;
-Kemik doku (kırık, çıkık, tümör,omurlar,eklem kireçlenmesi)
-İdrar yolu (Böbrekler, idrar kesesi, idrar kanaları)
-Sindirim Sistemi ( Ağız, yutak, yemek borusu, mide, barsaklar)
-Solunum Sistemi ( burun kanalı, soluk borusu, akciğerler, bronşlar)
-Kalp ve damar sistemi gibi dokuların gorüntülenmesini sağlar ve bu dokularda meydana gelen patolojik ve anotomik değişilikleri tespit etmemizde yardimci olur.
Bilgisayarlı Tomografi
Bilgisayarlı tomografi; x-ışını kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir. Görüntüleri röntgenden çok daha ayrıntılıdır. BT, x-ışınının bilgisayar teknolojisi ile birleşmesinin ürünüdür.
Bilgisayarlı tomografi nerelerde kullanılır sorusunun yanıtı olarak en iyi karın ve gögüs organlarının tetkikinde kullanıldığı bilinir. Bunun yanında kalp, burun, karaciğer, pankreas, sinüsler ve akciğer hastalıklarında da tercih edilir. Bilgisayarlı tomografiyle biyopsi gibi tedavi ve tanı amaçlı prosedürlerde de yardıcı olunan bu işlem ayrıca omurga ve kemik hastalıklarının tanınmasında da etkilidir.
Travma geçiren hastalarda daha hızlı bir şekilde tarama yapılabilmesi için ve çok daha detaylı görüntülenme sağlanabilmesi için iç organ yaralanmalarında da BT kullanılır. Dalak, böbrek, beyin ve diğer iç organlardaki tanılarda da bu yöntem sıklıkla tercih edilir. Ayrıca kangren, inme ve böbrek yetmezliği gibi durumlara yol açabilecek damar patolojileri tanısında da kullanılır.
Kullanım alanları bu kadar geniş olan bilgisayarlı tomografinin avantajları da bulunuyor. Kanserli hücrelerin erken teşhisine olanak sağlarken mükemmel bir görüntü kalitesine ulaşabilmektedir. Ayrıca radyoterapi ile tedavi edilen tümörler etkili bir şekilde ışınlanabilmektedir. Bu sayede sağlıklı dokuların korunması sağlanmaktadır.